CV-trender 2019

onsdag 9 januari 2019

Många upplever det svårt att skriva ett CV, och att hålla sig uppdaterad gällande de senaste CV-trenderna. Denna artikel hjälper dig att konkretisera de senaste trenderna för utformning av ett professionellt och effektivt CV samt lyfta fram grundläggande tips för att du ska lyckas i ditt arbetssökande.

Innan man börjar skriva sitt CV är det viktigt att man först kartlägger sina egenskaper, kompetenser och erfarenhet. Därefter bör man besvara frågeställningar som hur man önskar att profiliera sig, hur man väljer att paketera och presentera sin profil till framtida arbetsgivare. Vi ser många som inte vågar sälja in sig själva tillräckligt. Tänk på att, oavsett din åsikt om försäljning, så önskar du att byta dina tjänster, kompetens, egenskaper och erfarenhet mot en lön i slutet av varje månad. Därför är det viktigt att urskilja dig från dina konkurrenter och att lyfta fram dina styrkor som motiverar den potentiella arbetsgivaren att anställa just dig för ditt drömjobb.

En process som behöver ta tid

Många arbetssökande börjar att skriva sitt CV först när de hittar ett jobb som de vill söka. De skriver då hastigt ihop en text med standard font och en halvdan CV-layout utan eftertanke som sedan skickas iväg. Eller laddar ner en CV-mall från internet, precis som tiotusentals andra. Vissa söker tiotals jobb utan att få en anställningsintervju, utan att reflektera huruvida CV:t är utformat. Den viktigaste frågeställningen att besvara är huruvida ditt CV lyfter fram dina egenskaper, erfarenhet och om dina ansökningshandlingar är unikt skräddarsydda utifrån din profil snarare än standardiserade texter.

Kartlägg dina färdigheter först!

Att söka ett nytt jobb är en process som tar tid, den påbörjas i ditt inre genom att man kartlägger sina styrkor, kompetenser, svagheter och erfarenhet. För att kunna skriva ett genuint och slagkraftigt CV behöver man även besvara frågeställningarna vad motiverar mig, vad önskar jag att uppnå och vad söker jag faktiskt efter?

Hos oss på CV-Specialisten utgår alltid processen från att kartlägga vår klients färdigheter, erfarenhet och ambitioner. Fördelen är då att våra klienter blir medvetna om vad de drivs av, vilka deras styrkor och svagheter är och vi kan därefter skräddarsy ett CV som lyfter fram vår klient genuint, trovärdigt och slagkraftigt. När man är medveten om svaren på dessa frågeställningarna och när man har identifierat potentiella arbetsgivare, bör man fokusera på arbetsgivaren och vad denna söker. Matchar ditt CV och din profil mot företagets kravspecifikation och företagskultur?

Sju tips för ett slagkraftigt CV 2019:

1. Avsätt dedikerad tid för din ansökan.
Låt processen ta sin tid. avsätt dedikerad tid där du arbetar på dina ansökningshandlingar. Kartlägg dina styrkor, svagheter, målsättningar och ambitioner innan du producerar ett utkast.

2. Välj en professionell och unik CV-layout.
Välj rätt CV-layout för din profil. Vissa väljer de klassiska konsult CV-mallarna som florerar på internet, vilket varken är mest lämpligt eller särskilt unikt för alla. Vem vill egentligen ha en CV-layout som tiotusentals andra?!

3. CV och Personligt brev är en förlängning av ditt personliga varumärke.
Se dina ansökningshandlingar, CV och Personligt brev, som en förlängning av ditt personliga varumärke. Dessa handlingar är det första avtrycket du lämnar hos en potentiell arbetsgivare. Vilket budskap önskar du att förmedla?

4. Profilbeskrivning
Vi rekommenderar att man använder sig av en profilbeskrivning i sitt CV för att göra ansökan än mer levande. Det är viktigt att komma ihåg att detta inte är ett personligt brev, så håll det kort och koncist.

5. Relevans är a & o.
Många av våra klienter har ofta gedigen erfarenhet inom sin sektor, utbildning och kurser i sin ryggsäck. Allting passar inte alltid för ändamålet. Kartlägg vad som är relevant för just jobbet du söker.

6. Kronologisk disponering.
Disponera din arbetslivserfarenhet och utbildning korrekt. CV-struktur är avgörande för att generera en bra uppfattning. Kronologisk disponering innebär att man som i traditionella CV:n inleder med sin nuvarande alternativt senaste anställning. Dvs först den senaste arbetsgivaren, näst senaste arbetsgivaren och tredje senaste arbetsgivaren osv.

7. Be om CV-feedback!
Våga ta hjälp av affärsbekanta, vänner och familj. Be din omgivning att granska ditt CV, alternativt skicka in ditt CV till oss för en kostnadsfri CV-granskning (info@cvspecialisten.se).