5 konkreta tips till ett bättre cv

torsdag 6 juli 2017

Att skriva ett riktigt bra CV är en konst i sig, men det finns ett par enkla, konkreta tips som vem som helst kan använda sig av för att vässa CV:t lite extra, cv-specialist eller ej.

1. Skicka dina dokument som PDF-filer

Då är du säker på att arbetsgivaren eller rekryteraren kan öppna filen, och att layouten ser likadan ut som när du skickade den. Ge också dokumenten bra filnamn, som ”Cv_Förnamn-Efternamn”.

2. Om du skickar med en bild – välj bort semesterfoton

Att lägga till en porträttbild i CV:t är populärt och kan definitivt vara en fördel – men då gäller det att vara noga med vilken bild du väljer. Fotot bör ha en bra upplösning, främst vara på ditt ansikte, och ge ett professionellt intryck. Semesterfoton eller selfies i badrummet går alltså bort. Har du ingen riktigt bra bild, är det kanske bättre att låta bli.

3. Använd tydliga rubriker

Utbildning, Arbetslivserfarenhet och Övriga kompetenser är tre bra rubriker att utgå ifrån, men det finns också annat som kan vara relevant för just det jobbet du söker. Fundera på att lägga till Målsättning, Språkkunskaper, Övriga uppdrag och ideellt arbete, Fortbildning eller Personlig profil också. Allt för att det ska vara lätt för arbetsgivaren att läsa igenom CV:t snabbt, men ändå få en bra uppfattning om dig.

4. Skriv kronologiskt och kortfattat

Att kunna strukturera texten under varje rubrik är också A och O. Ange dina relevanta erfarenheter i tidsordning, och beskriv dem kortfattat med fokus på dina resultat och lärdomar.

5. Be någon annan läsa igenom CV:t innan du skickar det

Det spelar ingen roll om det är din bästa vän som jobbat med HR, eller din sambo – det viktigaste är att någon annan förutom du har läst igenom CV:t innan du trycker på ”skicka”. Det är lätt att missa små stavfel, och då får du dessutom ett svar på om CV:t är lättläst.

Läs också:
Förkorta ditt CV och få det att sticka ut ur mängden! Här!
7 floskler du bör undvika i CV:t 2017! Här!