Att söka jobb – vår guide

söndag 9 april 2017

Det finns många vägar fram till drömjobbet, och det krävs en aktiv insats av dig för att hitta den perfekta tjänsten. Här är våra tips i jobbsökardjungeln.

Att söka jobb är något de allra flesta av oss måste göra, men det finns inget enda sätt att göra det på. Oavsett om du vill byta jobb, karriär, eller är på väg att ta dina första steg på arbetsmarknaden, krävs det att du är aktiv i ditt jobbsökande.

Börja med dig själv och ditt personliga varumärke

Innan du börjar aktivt söka nytt jobb, är det bra om du funderar lite kring dig själv och dina målsättningar. Det kan låta flummigt, men att lägga tid på att verkligen känna efter vad just du vill göra i livet, dina styrkor och vad som ger dig energi, kommer både göra det lättare att se vilka arbeten som passar dig, och att formulera CV och personligt brev. Om du tycker att det är svårt eller tar lång tid att skriva personligt brev och CV, fråga om hjälp eller överväg att köpa ett CV i stället. Kolla också över din närvaro på nätet, och se till att dina sociala medier ser bra ut när blivande arbetsgivare googlar dig.

Håll koll på platsannonser på nätet

Det finns mängder av sajter på nätet som samlar jobbannonser. Följ de som du är intresserad av varje vecka, och gör din ansökan så snabbt som möjligt efter att annonsen kommit upp. Det är lätt att göra mindre redigeringar i CV:t, så det går att använda i flera ansökningar, men ditt personliga brev bör vara anpassat till varje tjänst.

Gör spontanansökningar

Finns det ett företag som du drömmer om att arbeta på? En bransch som du vill få in en fot i? Skicka ut CV:n och personliga brev till dina drömarbetsplatser, och se till att de vet om att du finns. Alla tjänster annonseras inte ut, och om inte annat kan företaget redan ditt namn om du söker jobb där i framtiden. Precis som när du svarar på en jobbannons, bör dina spontanansökningar innehålla ett unikt personligt brev och ett bra CV. Berätta gärna att du gillar det företaget gör, men smöra inte – det kan lätt bli för mycket. Lyft fram utmaningar som du ser att företag eller deras bransch kan ha och förklara hur du med din erfarenhet och kompetens kan bidra för att övervinna detta.

Våga nätverka och använd dina kontakter

Var inte rädd för att prata med personer i din närhet och säg att du letar efter jobb. Maila bekanta som du ser upp till och fråga om du får bjuda på kaffe – och våga fråga om de har några tips på öppningar någonstans. Uppdatera dina sociala medier och engagera dig socialt, så är det större chans att du får höra talas om jobb innan de ens annonserats ut.

För att läsa senaste rönen inom rekrytering, HR och karriär så håll dig uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Snabbt och enkelt – fyll i din e-post så skickar vi våra senaste tips till dig löpande.