Skapa en tydlig målsättning för att nå dit du vill

onsdag 10 maj 2017

Inom idrotten har man länge vetat att visualisering är en nyckel till framgång, men få använder samma metod för att nå karriärmålen. Lär dig sätta en tydlig målbild för att nå dit du vill – och passa på att slipa CV:t samtidigt!

Nå drömkarriären genom att sätta en konkret målbild

Vet du exakt vad du vill ha uppnått i karriären om fem år? De flesta har en (mer eller mindre diffus) drömbild om sin karriär, men det är inte lika vanligt att ha skrivit ner den eller på något annat sätt ha manifesterat den på ett konkret sätt. Få pratar helt enkelt om sina karriärsmål innan frågan kommer upp på arbetsintervjun.

För att kunna svara ärligt och rakt på frågan är det dock viktigt att ha funderat på sin målbild redan långt innan man sätter sig i intervjustolen. Faktum är att om du inte vet vad du vill nå i framtiden, kommer du kanske inte ens ha sökt den där tjänsten från första början. Målbilden är nämligen en mycket stark motivationskraft, och utan den kanske du inte ens sökt dig till just det företaget, eller just den tjänsten.

Visualisera och skriv ner dina karriärmål

Framgångsrika idrottare har länge använt visualisering som en teknik för att nå dit de vill, och inom personlig utveckling vet man också att målbilden är otroligt viktig för välbefinnandet. Men det behövs inga krångliga avslappningsmetoder eller långa självhjälpsböcker för att skriva en bra målbild. Du behöver egentligen bara följa dessa ledord:

  • Skriv i nutid, som om det redan hänt
  • Var mycket konkret och beskriv gärna i detalj
  • Sätt realistiska mål – det ska vara något som du vill och kan uppnå

Ska man skriva med sin målsättning i sitt CV?

Många experter inom rekrytering idag rekommenderar att man skriver något kort om sina karriärmål eller om sin målsättning också i CV:t. Det som från början bara var en meritförteckning kompletterat med andra generella kompetenser som man uppnått hittills, ska idag också innehålla var du ser dig själv i framtiden.

En kort sammanfattning av din målbild kan hjälpa rekryteraren eller arbetsgivaren att förstå vem du är (och varför det vore så bra att anställa dig!). Arbetsgivaren vill se vad som gör dig unik, så försök att inte anpassa dig efter andra eller använda uttjatade floskler som din målsättning. Det viktiga för att skriva en bra målsättning är att vara säker på vad du vill, vad du är bra på och vad du har att erbjuda idag och om fem år.