Borde du inkludera dina hobbies på ditt CV?

måndag 14 december 2020

Snart är det nya året här, vilket betyder ett nytt jobb för många. Det är i hög tid att börja se över ditt cv och se till att nästa jobb blir just ditt! Kanske har du redan en bra struktur för ditt befintliga cv, men ibland kan det vara svårt att veta vad som bör finnas med, och vad som inte gör det. En av de vanligaste frågorna vi får är “ska jag inkludera mina hobbies?”. Om du själv frågat den frågan, oroa dig inte! Vi har samlat för- och nackdelar med att sätta sina hobbies på sitt cv för att just du ska ro hem ditt nästa drömjobb.

Bryr sig rekryterare om dina hobbies? 

När en rekryterare och potentiella arbetsgivare börjar kolla igenom ett cv letar de främst efter rätt kvalifikationer, tidigare erfarenheter och skills som behövs för rollen. Så det är mycket möjligt att de slutar läsa innan de ens når sektionen med dina hobbies. Med det sagt, om dina hobbies är intressanta och relevanta för den bransch eller roll du söker kan dessa vara otroligt fördelaktigt att ha med på ett cv. Generellt sätt är rekryterare alltså inte speciellt intresserade av dina hobbies, så länge de inte kan hjälpa dig att sticka ut om du inkluderar något som de anser vara värdefullt för rollen.

Varför borde jag inkludera mina hobbies?

Det finns flera anledningar till varför du skulle vilja inkludera dina hobbies på ditt cv. Först och främst hjälper det rekryteraren att få en bättre bild av vem du är. För det andra kan det hjälpa till att visa din passion, dina kunskaper och dina skills. Till exempel, om du spenderar mycket av din fritid på att bygga hemsidor och kodning tyder det på att du har en stark digital kompetens. Om du är nyexaminerad kan dina hobbies också kompensera för din brist på arbetslivserfarenheter. Om du exempelvis skulle vilja jobba inom kommunikation men inte har någon tidigare erfarenheter, kan det faktum att du bloggar på fritiden visa rekryteraren att du brinner för att skriva och aktivt vill utvecklas inom ämnet.

Kan jag bestämma att inte ha med mina hobbies?

Om du inte har några relevanta hobbies eller om ditt cv redan är fyllt med tidigare erfarenheter finns det ingen mening med att inkludera ett extra sektion med dina hobbies. Ditt cv bör inte vara längre än en eller två A4-sidor, så om du inkluderar dina hobbies och ditt cv blir för långt kan du välja att inte inkludera dem. Istället kan det vara ett tillfälle att nämna några och berätta vem du är i ett personligt brev. På så sätt hjälper du rekryteraren att visa vem du är, utan att bli bortsållad med en gång.

Vad är bra och dåliga hobbies att inkludera?

De bästa hobbyerna att inkludera i ditt cv är de som visar dina intressen och din kompetens. Några exempel på detta kan vara just bloggande, kodning, design, läsa, välgörenhet eller coachning av ett team. Hobbies att undvika att inkludera i ditt cv är de som inte tillför något värde eller visar några färdigheter för rollen du söker. Dessa kan inkludera saker som att hänga med vänner, lyssna på musik, fiska eller kolla på serier.

Bestäm om du bör inkludera dina hobbies eller inte

Med hänsyn till ovanstående information bör du nu kunna ta ett beslut om du bör inkludera dina hobbies på ditt cv, och isåfall vilka. Kanske behöver du anpassa ditt cv för olika roller? Om du väljer att inkludera dina hobbies, se då till att de är relevanta för rollen och visar att du brinner för den bransch du önskar att jobba i. Att umgås med vänner eller hitta en ny serie kan såklart vara härligt då och då, men det kommer inte att imponera på någon rekryterare! Hos StudentJob kan du hitta massvis med jobb. Oavsett om det är ett deltidsjobb eller om du letar efter att jobba hemifrån finns det något för alla!