Spelar det någon roll hur CV:t ser ut? Att välja rätt CV-mall

torsdag 13 april 2017

Det finns mängder av CV-mallar på nätet, men funkar de verkligen? Och vilken layout är bäst egentligen?

Ett bra CV handlar såklart främst om att presentera dina kunskaper, meriter och kompetenser – men om du inte presenterar dem med en snygg layout finns det risk att en del information försvinner i urvalsprocessen. När en arbetsgivare bläddrar igenom alla CV:n som kommit in för en annonserad tjänst, lägger han eller hon inte ens en minut på varje papper. Så CV:t är viktigt, inte bara innehållet, utan att det är lättläst, korrekt och fångar uppmärksamheten.

Även om layouten är viktig, behöver du inget speciellt datorprogram för att kunna skapa ett snyggt CV. Ett vanligt ordbehandlingsprogram räcker, och kanske ett bildredigeringsprogram om du vill ha med en bild.

Tre huvudregler för en snygg CV-layout

  • Använd en luftig, enkel design som inte tar fokus från informationen
  • Välj ett professionellt typsnitt (men det måste inte vara Times New Roman)
  • Dela upp i tydliga rubriker och underrubriker som gör CV:t lätt att följa

Finns det då en perfekt CV-mall som passar för alla? Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att hitta en specifik mall som funkar i alla branscher och för alla nivåer av erfarenhet, och därför delar vi på CV-specialisten inte heller ut någon.

Ska du söka ett jobb som kräver viss kreativitet eller designkunskaper, förväntas förmodligen ett mer färgglatt CV. Om du söker en chefspost i ett stort företag måste CV:t vara proffsigt, korrekt och stilrent. Allt beror på dig och din utgångspunkt och målsättning.

Vi har alla dessa faktorer – din erfarenhet, personlighet och bransch – i åtanke när vi gör CV:n till våra kunder. Du kan också skicka in ditt CV för granskning av oss kostnadsfritt på info@cvspecialisten.se, så hör vi av oss och säger om vi tror att du skulle kunna dra nytta av våra tjänster, eller fixar CV:t själv!