Hitta mer tid med Sluta Göra-listan

tisdag 10 oktober 2017

Så kallade Not-To-Do-lists eller Sluta Göra-listor har visat sig påverka produktiviteten mer än Att Göra-listor. Att bli mer effektiv kanske helt enkelt handlar mer om att veta vad man inte bör slösa sin tid på!

De flesta lever i nära symbios med sina kalendrar, produktivitetsappar och Att Göra-listor, men få har provat att skriva en Sluta Göra-Lista för att förbättra sin personliga effektivitet.

Det kan finnas flera saker på en Sluta Göra-lista, eller Not-To-Do List som det heter på engelska. Till exempel kan man skriva ner vad man gör för att prokrastinera – alltså skjuta upp uppgifter man tycker är svåra eller tråkiga – eller andra tidstjuvar. Till exempel slösurfa på telefonen i tid och otid, eller rensa skrivbordet när man egentligen har annat att göra.

Sluta Göra-listan är också en viktig del i så kallad monotasking, motsatsen till multitaskning. Det baseras på idén att den egna personliga effektiviteten förbättras om man fokuserar på en sak i taget. Ett par punkter på din lista bör därför handla om vad som kan bortprioriteras eller struktureras upp, så du kan fokusera på den arbetsuppgift som verkligen är viktigast just nu. När och hur du väljer att svara på mail, eller att inte hoppa över raster och viktig vila för kroppen och ögonen är typiska exempel på sådana punkter.

Många väljer också att lägga till ett par punkter för personlig utveckling på sin lista. Tidsoptimisten skriver upp att han eller hon ska sluta överboka möten och uppgifter, och perfektionisten skriver ner sina mål om att våga delegera eller släppa på pressen.

Testa själv, och sätt din lista på anslagstavlan eller insidan av din agenda, så att du ser den varje dag.

 

Exempel på saker som du kan skriva upp på din Sluta Göra-lista:

Sluta …
– Svara på mail på kvällen eller direkt på morgonen
– Kolla på onödiga appar under arbetstid
– Tro att du ska lyckas första gången du provar något
– Hoppa över fikarasten eller jobba på lunchen
– Tro att du måste göra allting själv
– Överboka din kalender med onödiga möten