Ledarskapsutveckling genom hästar

söndag 4 juni 2017


Är du en tydlig och trovärdig ledare värd att följa? Eva P Svensson, konsult och ägare till EPS human invest, har hästar som kan ge dig svar på det genom att spegla ditt inre ledarskap. Hästtjejen från Småland är en av dem som lyckats kombinera sina intressen med arbete. När hon inte håller workshops eller ledarutbildningar på stora konferenser, så har hon ledarutveckling i manegen. Hennes breda yrkes- och branscherfarenhet, och HR-bakgrund gör henne till expert på ledarskap. Något som enligt henne alltid kan utvecklas.

En bra ledare blir aldrig ”färdig”

– Den ledare som säger att den är färdig som ledare är fullständigt livsfarlig.

Ett ledarskap behöver ständigt utvecklas – du bli aldrig helt färdig. En kompetent och klok ledare skapar förutsättningar för att kompetensen hos personalen ska kunna växa. Men då kan du inte styra allting själv.

Trovärdighet – nyckeln till ett bra ledarskap

Eva menar att bra ledarskap handlar om att jobba genom människor, och kunna använda allas potential. Det gör man genom att utveckla ledarskapet och medarbetare till att bli medledare – ge dem ett större ansvar. Då blir både effektivare, lönsammare och framförallt roligare att jobba. Men först är det viktigt att du som ledare skapar dig en trovärdighet.

– Som ledare behöver du ha en tro på dig själv men det räcker inte – även andra behöver tro på dig. En trovärdig ledare är medveten och autentisk, och har egenskaper som fokuserad, äkta, ärlig och ödmjuk, säger hon.

I ledarutvecklingskursen H.A.L.T, som Eva erbjuder, kan hästen läsa av dessa egenskaper och spegla dem i interaktionen med människan.

H.A.L.T – Horse Assisted Leadership Training

Det är en unik form av ledarutveckling för både individer och grupper, som också funkar utmärkt för grupp-, och teamutveckling. Eva kombinerar traditionella ledarskapsteorier och metoder med att låta hästen spegla deltagarnas beteende och ledarskap i manegen. Övningarna kan enkelt översättas till situationer i styrelserummet, på kontoret eller på verkstadsgolvet. 
Den som inte har häst- eller ridvana behöver inte vara rädd – alla övningar görs på marken.

Ledarutveckling utöver det vanliga

När du i olika övningar får leda hästen ger den dig snabb och tydlig feedback – de är smarta djur som känner av om du är ärlig och speglar ditt beteende. Genom att se hur du och hästen beter er går det att läsa av vad du är för typ av ledare, och hur trovärdig du är.

– Det blir en ärlighet och närhet med hästen och känns avskalat på något vis. Det går liksom inte att värja sig! Visst kan man få feedback i vanliga möten också, men när vi jobbar med hästen får vi dels feedback från hästen, men också från mig och från de andra i gruppen, vilket gör det mer kraftfullt, berättar Eva.

Effektiv och upplevelsebaserad utbildning

Någonstans mellan 26–30årsåldern har vi svårare för att nöta in ny kunskap i huvudet – Vi behöver uppleva för att lära oss. Och framförallt så sker lärande när vi befinner oss utanför vår comfortzon.

– H.A.L.T är otroligt upplevelsebaserat, och är det mest effektiva sättet att jobba med grupp-, individ- och ledarutveckling som jag vet. Man är iväg från konferensrummet, utan slips och kostym – det händer någonting då. Många är lite rädda i början, men det släpper snabbt och övergår i en positiv förvåning över att ”ja- det här gick ju faktiskt bra”. Det har gett människor så mycket, och det är kul att se, säger Eva.

Mirjam Bauhr, på Beiers, är en av dem som testat ledarutveckling med H.A.L.T:

– Genom hästens reaktion på ditt beteende får du ett direkt kvitto på de signaler du sänder, oftast omedvetet! En mycket pedagogisk, intressant, lärorik och framför allt praktisk kurs i ledarskap som passar den lite mer hästvana lika väl som dig som inte har någon erfarenhet alls av hästar.
Vill du läsa mer om H.A.L.T och Evas verksamhet, klicka här.

Läs mer om vår samarbetspartner Eva här!

H.A.L.T

– Grundkonceptet heter HAE – Hourse assisted education, och är stort i USA.
– Kan användas som del i ett ledarutvecklingsprogram, arbetsgrupps-, eller ledningsgruppsutvecklingsprogram som Eva kan skräddarsy efter organisationens behov.
– Kan delas upp till flera tillfällen eller göras under en dag.
– Evas hästar finns i Fjärås, men hon är flexibel och har möjlighet att ta sig till andra delar av landet.

Hästar – kloka och intelligenta djur

Hästar är flockdjur som har blivit bra på att läsa av omvärlden för att överleva. Därför är de otroligt bra på ett ge feedback och är ärligare än vad vi människor är. De fångar upp individers och gruppers känslolägen och underliggande problematik. De tolkar och förstärker vad som händer i gruppen eller i individen som påverkar gruppens samarbetsförmåga eller ledarens förmåga till att vara tydlig i sin kommunikation.