Hon skräddarsyr ledarutveckling för topporganisationer

fredag 26 maj 2017

Att få ledningsgrupper och ledare att utvecklas. Det är vad Eva P Svensson är bäst på.
Med sin breda erfarenhet och kompetens kan hon utgå ifrån vad kunden behöver och önskar, och sätta ihop anpassade lösningar.

Då var hon en smålandstös med erfarenhet från många olika yrken. Idag hjälper Eva ledare och ledningsgrupper i stora organisationer som bland annat Stockholm stad att utvecklas. Även näringslivet har tagit hjälpt av hennes kompetens. I ett samarbete med Mgruppen är hon nätverkskonsult till många av deras öppna och företagsinterna ledarutvecklingsprogram.

– Jag är jäkligt bra på att få folk att jobba, säger Eva och skrattar.HR i grunden och bred branscherfarenhet

Innan Eva lämnade Småland för att studera i Göteborg hade hon hunnit testa på de flesta yrken – lastbilschaufför, ridlärarinstruktör, växelreceptionist för att nämna några. Intresset för människor och dålig erfarenhet av personalpolitik ledde Eva in på HR.

– Jag ville frälsa världen, men blev snart varse om att du är arbetsgivarens verktyg. Men det handlar om att balansera företagets och medarbetarnas behov. Efter några år som anställd var jag HR-konsult på ett start-up företag och det slutade med att jag gjorde halva Vd:ns jobb. Jag märkte att jag hade en kompetens att förmedla – att kunna se över hur organisationer jobbar och inte bara med vad’et. Att jobba genom människor, det är det bra ledarskap handlar om, säger Eva.

Egenföretagare ut i fingerspetsarna

Även om Eva var uppvuxen i en egenföretagarfamilj var det inget spår hon först planerat att följa. Idag har hon drivit sin konsultfirma EPS Human Invest i nästan 20 år. Hon åker runt i både Sverige och utomlands och hjälper olika typer av organisationer med alltifrån workshops, individcoaching, och ledningsgruppsutveckling, till Horse Assisted Leadership Training® – ledarutveckling med hästar, som hon brinner lite extra för.

– Det är jättekul! På så sätt får jag kombinera mitt hästintresse med jobbet. Hästar är otroligt bra på ett ge feedback och är ärligare än vad vi människor är. Det är det som gör den utbildningen så unik, säger hon.

Vad driver dig att hjälpa organisationer?

– Jag vill se till att skapa välmående företag och organisationer för i dom är det roligt att gå till jobbet, och det är så det ska vara. Jag har själv jobbat i organisationer där saker inte gick rätt till och trivdes inte. Jag vill utbilda ledare till att ta fram kompetenser hos sina medarbetare istället för att stjälpa dem. Det är genom att utveckla ledarskapet och medarbetare till att bli medledare – att ge dem större ansvar, som det blir både effektivare, lönsammare och framförallt roligare att jobba, menar Eva.

Det unika med EPS Human Invest

Utöver att Eva har bred arbetslivserfarenhet har hon själv suttit i ledningsgrupper, och har hjälpt ledare inom de flesta branscher.

– Det är till en fördel när man ska förstå de olika världarna som kunderna sitter i. Det gör också att jag kan vara flexibel och skräddarsy det jag erbjuder utifrån kundens önskemål och behov. Annars blir det inte lika bra.

Alla organisationer behöver jobba med sitt inre arbete

Att se över sin verksamhet och att ständigt jobba med att utvecklas är nyttigt för alla organisationer. Många behöver hjälp av någon med ett utanförperspektiv som kan upptäcka saker som ledningen själv har svårare att se. I en uppstartfas behövs ofta hjälp med att få struktur, och i en äldre organisation behövs det ofta hjälp med att montera ner strukturen.

– Annars finns en risk att man strukturerar sig till döds. Det finns en enorm kunskap och resurser hos ”folket på golvet” som inte används för att det finns för mkt struktur och behov av kontroll. Den ledare som säger att den är färdig och ”nu kan jag det här med ledarskap” är fullständigt livsfarlig, säger Eva.

Vart befinner du dig om fem år?

– Jag kommer fortsätta att vara egenkonsult och erbjuda mina tjänster till stora och små organisationer och privatpersoner. Och jag kommer jobba ännu mer med H.A.L.T® och mötesmodellen Open Space. Jag vet att det är bra, det tar bara lite lång tid att marknadsföra – speciellt H.A.L.T® men de som varit med är lyriska och förstår inte varför inte alla ledarutvecklingsprogram använder sig av hästar.

Läs mer om vår samarbetspartner Eva här!