De viktigaste CV-trenderna 2018

onsdag 10 januari 2018

Trender handlar inte bara om kläder och kultur – också när det gäller rekrytering, jobbsökande och CV:n kan man se förändringar från år till år. Här är våra tips och för dig som vill ha ett modernt CV 2018.

 

Kort och koncist blir ännu viktigare

Grundregeln att ett vanligt CV bör omfatta max en A4-sida blir ännu viktigare i år. Det konstanta informationsflödet idag gör att rekryterare och chefer är vana vid att kunna få en snabb överblick, och det gäller CV:n också. Du kan till exempel stryka ”referenser vid förfrågan” och andra överflödiga rubriker, använda grafer eller liknande ”infographics” för att förkorta ditt budskap, eller skriva med en länk till en online-portofolio i stället för långa beskrivningar.

 

En resultatorienterad disposition

Dina konkreta resultat, specifika kvalifikationer och ditt värde ska vara i fokus. I stället för att bara ta med din arbetsbeskrivning och dina ansvarsområden, konkretisera och bevisa vad du bidragit med i ditt arbete. Om du ändå behöver ha med mer konkreta delar, skriv detta efter de lyckade resultaten. Tyngden ska alltid vara på vilket värde just du gett dina tidigare arbetsgivare.

 

Vad brinner du för?

Sektionen ”Målsättning” kommer kanske inte försvinna, men förmodligen ändras under de kommande åren. I stället för att måla upp din drömbild om framtiden, använd utrymmet för att beskriva din professionella profil: dina främsta kompetenser och vad du brinner för.

 

Relevans och anpassning till varje enskild tjänst

Tidigare var ett CV något mer generellt, och bara det personliga brevet skrevs specifikt till varje ansökan. Framöver kommer dock också CV:t behöva anpassas något inför varje ansökningsprocess. Ett enkelt sätt kan vara att skriva in namnet på företaget eller organisationen du söker till, men det bästa är såklart att genomgående välja ut de av dina kompetenser och resultatexempel som passar bäst till varje enskild ansökan. Det kan också handla om att lägga till några relevanta personliga egenskaper i CV:t, eller en länk till sociala medier – allt beroende på just den tjänst du söker.

 

Nyckelord och automatisk avläsning

Om vi ska sia ännu längre framåt, kommer förmodligen automatisk (datoriserad) avläsning av CV:n bli allt vanligare. Alltså att rekryterare använder sig av ett datorprogram för att snabbt kunna hitta de CV:n som har de nyckelord som företaget valt ut i förväg. Det innebär att det är smart att redan nu verkligen börja fundera på vilka ord du använder för att beskriva dig själv, dina tidigare prestationer, yrkestitlar och kompetenser.

… eller så ber du oss skriva CV:t åt dig. Läs mer!