De tre värsta sakerna du kan göra på anställningsintervjun
tisdag 3 oktober 2017
Det finns många tips och tricks för anställningsintervjun, men om du bara ska läsa en artikel, välj den här. Här är de tre värsta saker du kan göra och inte göra på intervjun.
Alla är lite extra nervösa eller spända i en intervjusituation, och det är lätt att säga lite fel eller inte leverera exakt de repliker som man tänkt sig. Rekryteraren vet om det och låter de allra flesta småsaker passera, bara du på det stora taget möter kriterierna, kan förmedla vad du gjort tidigare och vill göra på ditt nya jobb. Det finns dock några ”dödsynder”, saker du kan säga eller göra på intervjun som kommer se till att du aldrig kommer vidare i processen.
”Jag är den bästa kandidaten du kommer träffa!”
1. Du är inte tillräckligt ödmjuk
Att utstråla självförtroende är alltid bra, att veta vad du är expert på också, men att vara för självsäker kan bli ditt fall. Behandla alla på företaget med respekt, från receptionist till chef, och berätta om lyckade projekt och andra insatser du gjort, snarare än att bara konstatera att du är den bästa kandidaten för jobbet. Överväg svaret på den klassiska frågan ”vad är din största svaghet” noga för att förmedla ödmjukhet och villighet att utvecklas. Och sist men inte minst: säg aldrig att du ser dig i chefens position om fem år!
”Jag sa upp mig för att min chef var ett svin.”
2. Du talar illa om din förra chef eller använder fult språk
Att förolämpa tidigare chefer, kollegor eller företaget du tidigare arbetade på, kommer inte få dig att framstå i bättre dager. Snarare kommer det få dig att låta bitter, otrevlig och illojal. Vrid om orden till att du vill utvecklas eller ha nya utmaningar i stället. Att svära eller använda onödiga skällsord är också ett säkert kort för den som INTE vill komma vidare i rekryteringsprocessen.
”Nej, jag har inga frågor.”
3. Du ställer inga frågor till intervjuaren
… eller frågar bara om din lön, om man kan jobba hemifrån eller när du kan ta ut din semester. Förr eller senare under intervjun kommer rekryteraren undra om du har några frågor, och då är det upp till dig att ha förberett några. Den som inte undrar någonting alls verkar oengagerad och ointresserad. Att ta upp detaljer om anställningen direkt är kanske inte heller att rekommendera – vänta åtminstone till senare intervjuer innan du börjar förhandla.
Läs mer på:
https://www.forbes.com/sites/elanagross/2016/09/21/never-say-in-a-job-interview/#2505a39f4de9