Dags att byta jobb?

torsdag 7 september 2017

Det kan vara svårt att veta när det är dags att ta steget och börja söka aktivt efter ett nytt arbete. Känner du igen dig i ett eller flera av de här fem tecknen, kan det tyda på att det är dags att uppdatera CV:t och ge sig ut i arbetsökningsprocessen på riktigt.

1. Du kan inte avancera längre

… eller så är du inte ens intresserad av dina närmaste chefers jobb. Om du inte kan komma längre i den position där du arbetar nu, eller inte alls är lockad av dina närmaste chefers (det vill säga de närmaste pinnarna på karriärstegen) jobb, är det förmodligen dags att ses sig om efter något annat.

 

2. Du är ofta sjuk eller har ångest på söndagskvällen

Den som inte trivs på sitt jobb har oftare söndagsångest och stressproblematik. Om du ofta är orolig mot slutet av helgen, känner dig stressad eller nedstämd på jobbet, ofta är hemma sjuk eller inte längre ser glädjen i ditt arbete, är såklart det första steget att prata med din läkare. Men kanske innebär det också att det allra bästa vore att gå vidare till något annat.

 

3. Det finns inga fler utmaningar på ditt jobb

Du kan ditt jobb utan och innan – både rutinerna och de vanligaste problemen – så bra att du kan göra dem på autopilot. Det var länge sedan du fick en svettig arbetsuppgift som du bara knappt klarade av, och under medarbetarsamtalet kommer ni inte på någon passande utmaning inför framtiden. Låter det långtråkigt? Det är det. Kanske dags att använda din kompetens någon annanstans?

 

4. Du har tråkigt eller dagdrömmer

Funderar du oftare på din fritid (ett kul recept du ska testa ikväll, eller den härliga vandringen ni ska gå i helgen, eller om du ska köpa de där läderskorna, och så vidare …), än på dina arbetsuppgifter, kanske du har tappat passionen för jobbet. Fråga dig själv vad som skulle kunna utmana dig framöver och vad som verkligen driver dig. Är svaret något helt annat än det du arbetar med just nu? Då vet du vad du måste göra.

 

5. Du håller inte med företagets värderingar

Får du allt oftare bita dig i kinden på planeringsmötena, gillar du inte besluten som företagsledningen tar, eller kommer på dig själv med att skämmas när du berättar vilket företag du jobbar för på parmiddagen? Värderingar, företagskultur och normer är svåra att sätta fingret på, och kan dessutom förändras över tid. Om du upplever att din egen värdegrund inte längre överensstämmer med din arbetsplats, är det ett klart tecken på att du borde se dig om efter något annat.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad med dem senaste rönen inom CV, karriär och rekrytering!