Inspireras av framgångsrika ledare: Petter Stordalen

onsdag 27 september 2017

Som chef, eller i någon annan ansvarsfylld position, är det viktigt att ha inspirationskällor och förebilder. En person som definitivt kvalar in som förebild och som fått mycket uppmärksamhet för sin inspirerande ledarstil de senaste åren är den norska entreprenören Petter Stordalen.

Den norska hotellmagnaten Petter Stordalen äger bland annat Nordic Choice Hotels, där bland annat cityhotellen Clarion, budgetkedjan Comfort och konferenshotellen Quality ingår, förutom ett antal andra lyx- och koncepthotell, som Avalon i Göteborg och At six i Stockholm. Förutom att driva ca 190 hotell runt om i Skandinavien, är han också en framgångsrik investerare och ledarskapsfigur.

Stordalen är son till en matbutiksägare, och blev redan som tolvåring utsedd till årets jordgubbsförsäljare när han hjälpte sin far med försäljningen. Jordgubbarna har också gett namn till den tävling där Stordalen delar ut upp till en miljon norska kronor till den entreprenör som imponerar mest på honom. Ibland kallas hans ledarskapsstil också för jordgubbsmodellen.
I boken Min hemlighet från 2015 berättar han öppenhjärtigt om sin resa från norska landsbygden till hotellmiljardär, hans frus kroniska sjukdom och hans ”jordgubbsmodell”, men för den som vill ha en snabb injektion av ledarskapsinspiration, har vi samlat några av hans bästa lärdomar här.

 

Våga ta chansen, erkänn dina misstag och se dem som lärdomar

Stordalen pratar ofta om hur viktigt det är att förverkliga sina drömmar – och ändra det som inte fungerar. Till chef.se har han till exempel sagt: ”Om du inte är helt nöjd så gör något åt det. Du lever bara en gång.” I hans ögon handlar det helt enkelt inte om att göra allt perfekt, utan att vara öppen och flexibel för förändring och att alltid ta chansen att förbättra.

 

Be om hjälp och anställ personer som är bra på det du själv inte är

Inför släppet av Min hemlighet publicerade Stordalen en hel del inlägg på sociala medier för att se vad hans följare ville läsa – han förstår helt enkelt att det är viktigt att be om hjälp och kolla av vad det finns för förväntningar innan han tar ett beslut. Dessutom pratar han ofta om att hans företag bygger på att han har fantastiska medarbetare. Han själv är inte bäst i världen på den dagliga driften av ett hotell – det är hans anställda.

 

Var alltid förberedd och påläst – så kommer visionerna sedan

Stordalen är känd för sin förmåga att visualisera nya, stora planer och driva sitt företag mot storslagna visioner, men kreativiteten kommer inte av sig själv. Han är nämligen framför allt mycket påläst, noggrann och alltid väl förberedd. Det sägs till exempel att hans morgonrutin börjar med en löprunda, frukost och en grundlig genomgång av omvärlden, affärsnyheter med mera. Och de som ska intervjua honom möter en man som vill ha läst igenom frågorna i förväg.

 

Motivera, inspirera och ge beröm till dina medarbetare

Till Svenska dagbladet har Stordalen sagt att han ser sig själv och sin ledarstil som ”en blandning av en svensk pingstpastor, en gammaldags socialdemokrat och en försäljare.” Det kanske låter som en märklig blandning och en lustig liknelse, men det är onekligen sant att Stordalen är en färgstark och inspirerande chef. Han lägger tid på att vara med på alla hotellöppningar och motiverar sina anställda genom regelbundna peptalks och beröm.

Vända motgångar till lärdomar, omge sig med kompetenta medarbetare, vara påläst och noggrann och motivera och peppa sin personal är bara några av saker du som chef kan lära dig av Petter Stordalen. För dig som vill läsa mer om Nordens mest spännande affärsman, rekommenderar vi såklart först och främst boken Min hemlighet, men också intervjuer som:

Svenska Dagbladet

Expressen

E24