Så vet du att jobbet är rätt för dig

lördag 20 maj 2017

Att jobbet du söker ska vara en bra match för både dig och arbetsgivaren är A och O. Men hur vet man egentligen att man är rätt för jobbet innan man fått det? Och vad kan arbetsgivare göra för att undvika att rekrytera fel person? Michael Wiander på Accelerating ger oss svar.

Som arbetssökande handlar det om att lära känna sig själv och sina styrkor bättre, vara ärlig mot sig själv och undvika arbetsgivare som inte verkar ta rekrytering på allvar. Som arbetsgivare finns metoder för hur rekryteringen kan bli mer träffsäker och hållbar i längden.

Hållbar kompetensbaserad rekrytering

En rekrytering som utgår ifrån de konkreta kompetenser som är viktigast för att kunna utföra arbetsuppgifterna i tjänsten är objektiv och minskar risken för felrekrytering. Det menar Michael Wiander, grundare och ägare för Accelerating som hjälper arbetsgivare att rekrytera rätt. Ett bolag som är måna om att det ska bli en bra match för både arbetsgivaren och den som sökt jobbet.

Ditt ansvar att söka relevanta jobb

Under jobbsökandet är det lätt hänt att fokus ligger på hur du kan övertyga arbetsgivaren att du passar för tjänsten. Men du som arbetssökande har också ett ansvar i att inte vara desperat. Sök bara de jobb du verkligen vill ha, som verkar rätt för dig. Var uthållig och lita på att passande jobb så småningom dyker upp.

Översälj inte dina erfarenheter och kunskaper

Tänk på att ärlighet varar längst. Chansen att det blir en bra match mellan dig och arbetsgivaren minskar om du översäljer dina kunskaper och erfarenheter, eller rent utav ljuger om dem för att verka mer erfaren. Men vad gör jag om jag inte har någon erfarenhet?

– Att du har lite erfarenhet betyder inte att du inte har någon chans att få jobbet. I en bransch som är mindre komplex att lära sig kan de kandidater med stort driv och motivation ofta vara bättre lämpade än de med lång erfarenhet, säger Michael Wiander.

Lär känna dina styrkor och svagheter

Var ärlig mot dig själv och lär känna dina styrkor och svagheter. Fundera över vad det är du egentligen trivs med att göra. Men att veta vad man vill och ha fullständig självinsikt kan vara lättare sagt än gjort.

– Jag brukar ställa frågan – ”Vad skulle du kunna göra dag ut och dag in, utan att få betalt för det och ändå må bra?” Svaret säger mycket om dig som person och din drivkraft. Ett annat tips är att fundera över vilka arbetsuppgifter du bäst klarar av under hård stress.

Det säger mycket om dina styrkor, säger Michael Wiander.

Det finns också metoder man kan använda för att få en objektiv bild av vad man är bra på, eller få reda på vad ens personlighet är bäst lämpad för att jobba med.



Fråga personer i din närhet

Fråga familj, vänner och gamla kollegor vad de anser är dina starkaste sidor, och vad du kan bli bättre på. Fråga cirka 10 personer och be dem vara ärliga. Du kommer märka att de flesta verkar ge dig liknande svar. Får man höra att man är bra på saker från flera olika håll så stärker det ens självkänsla och ökar självinsikten. Det kostar inget och är genuint och konkret. Du kan också använda resultatet i jobbintervjuer – Vad andra tycker om en väger starkare än vad man själv anser om sig själv.

Personlighetstest

Känns det jobbigt att fråga runt om dig själv kan du investera i ett kompetensbaserat personlighetstest som gör en bedömning av din personlighet, och visar dina största styrkor kopplat till din drivkraft. De är ofta kostsamma men kan vara väl värda att investera pengar i. Accelerating har möjligheten att erbjuda personlighetstestet ”Big Five” till ett förmånligt pris för arbetssökande. Ett av de bästa och mest populära proffessionella personlighetstestet som är direkt kopplat till olika yrken och visar vad man är bäst lämpad för att göra. 
Läs mer om Big Five här.

Arbetsgivarens ansvar att vara tydlig

Arbetsgivaren har alltså lika mycket ansvar i att det ska bli rätt match som den arbetssökande har. Många arbetsgivare har till exempel en kravprofil som inte stämmer överens med vad de egentligen letar efter, är otydliga med vad som förväntas av kandidaten och vad jobbet innebär.
– Det är tyvärr vanligt idag. Det tyder på att arbetsgivaren inte lagt ner tillräckligt med tid på hållbar rekrytering, säger Michael Wiander.

Vill du som företag veta mer om hur du säkerställer en kompetensbaserad och hållbar rekrytering, läs mer från vår samarbetspartner här.

Var uppmärksam i ditt jobbsökande – 5 tydliga tecken på oseriös rekrytering

I jobbannonser:

– När det står att du ska vara världsmästare på allt.

Långa listor på egenskaper du behöver för att klara av jobbet betyder att de inte vet vad de letar efter.

– När det står att du ska ha egenskaper som är varandras motsatser.

”Du ska vara kreativ, flexibel, men samtidigt ordningsam”. Ekvationen går inte ihop. Det är floskler.
En seriös annons ska vara kort och innehålla tydliga och specifika beskrivningar av vad de letar efter. Fler än två till tre starka egenskaper i kravprofilen är för många.

På intervjuer:

– När allt verkar vara rosenrött på arbetsplatsen. 

I det fallet kan du nästan vara säker på att arbetsgivaren översäljer. Var skeptisk och tro inte på allt en arbetsgivare säger. En arbetsgivare som berättar om både bra och dåliga dagar på jobbet är dock någon att lita på. Det är roligare om upplevelsen överträffar förväntningen!

– När intervjufrågorna är öppna och handlar om hur man är. 

Frågorna ska vara tydliga, konkreta och ha med jobbet att göra. De ska helst fråga efter exempel som är kopplade till egna erfarenheter ur arbetslivet, samt vara relevanta för tjänsten.

– När du känner dig stressad att komma med snabba svar.

En bra rekryterare ska ge en tid att tänka, så man får möjligheten att komma på bra exempel. 
Att de ställer bra följdfrågor som bygger vidare på det man berättat är också ett bra tecken.