Att skriva CV 2021

onsdag 17 februari 2021

Att skriva sitt CV kan ofta vara krångligt, tidskrävande och alltför oftast uppstår skrivkramp. När man söker runt efter CV-mallar och tips för CV så hittar man oftast tusentals av exempel, artiklar och guider. Saken är att dessa har sett likadana ut sedan 80-talet. Så frågan är egentligen ”hur skriver man ett CV 2021?”. För att hjälpa dig så kommer vi reda ut hur ett modernt CV ska se ut, vilket innehåll man inte får missa och kortfattat hur du skriver ett CV anpassat efter dagens moderna arbetsmarknad.

CV trender 2021

Fler personer börjar att bli medvetna om algoritmer, även rekryterare arbetar med detta vid rekryteringsprocesser. Många känner till de stora CV-databaser där man registrerar sitt CV och sedan matchar algoritmen profiler mot potentiella uppdragsgivare. Därför kommer det under 2021 att bli viktigt att man även sökordsoptimerar sitt CV för algoritmer. Tidigare har det funkat att skriva sina texter utan tanke, men när algoritmen kommer att plocka ut nyckelord från dina texter krävs det än mer tanke bakom dina formuleringar när du författar ditt CV.

Varför är CV:t fortfarande viktigt?

LinkedIns intåg på marknaden har påverkat arbetssökande och nätverkande. En professionell LinkedIn-profil är viktigt, men CV:t är fortfarande nödvändigt. Majoriteten av företagen arbetar fortfarande med CV-förfarandet i sina rekryteringsprocesser även om de nyttjar kraften från LinkedIn. Många företag och organisationer har även databaser som vid ansökan kräver att man registrerar sitt traditionella CV hos dem.

Modernt CV 2021

Även om man kommer behöva använda ett CV innevarande år, så fortsätter LinkedIn att växa både avseende för nätverkandet men också arbetssökandet. Många rekryterare arbetar idag uteslutande med LinkedIn som primär rekryteringskanal. Ett modernt CV anser vi innehålla en fräsch CV-layout, löpande textbeskrivningar om sina senaste arbetslivserfarenheter och gärna en konkret profiltext.

Behöver man fortfarande personligt brev 2021?

Det korta svaret är ja. Skillnaden emellan ett CV och ett personligt brev är att CV:t presenterar din tidigare arbetslivserfarenhet medans personligt brev beskriver vart du vill och hur just du kommer att bidra. Det är även i ett personligt brev man har chansen att sälja in sin personlighet, lyfta vissa erfarenheter som denna arbetsgivaren anser vara värdefullt och att presentera en djupare bild av sig själv. Tumregeln för ett personligt brev är att man kan vara personlig, men aldrig privat!

Tips för att skriva ett professionellt CV

Tänk på att skriva kort och koncist, det är en fin balansgång att skriva för lite och för mycket i sitt CV. Säkerställ att texterna i ditt CV konkret presenterar dina styrkor och erfarenheter. Även om algoritmer tar sig in i samhället så behöver dina nyckelord noggrant viktas in i dina texter, det kommer i slutändan fortfarande vara en människa som läser ditt CV.

Professionell CV-hjälp

Det är många som fastnar med sitt CV, antingen får man skrivkramp eller så har man kort varsel att lämna in ansökan. Därför finns vi, för att hjälpa dig när du behöver författa ett slagkraftigt CV som hjälper dig närmare drömjobbet. Vi skriver och layoutar ditt CV från grunden, utifrån vår erfarenhet av liknande profiler och en telefonintervju skissar vi sedan fram utkast vilket vi sedermera kommer modifiera utifrån din feedback för att sammanställa en vass slutversion.

Samtliga CV:n vi skriver skickas till dig i redigeringsbart format, vilket många uppskattar och upplever som en investering som även håller över tid. Ett hållbart CV som även går att använda nästa gång du söker jobb igen.

Under 2021 så bör ditt CV innehålla följande

  • Konkreta textbeskrivningar om tidigare erfarenhet, ansvar och resultat
  • Anställningar i kronologisk ordning
  • URL till din LinkedIn-profil
  • Nyckelord för att algoritmer ska fånga upp ditt CV
  • Modern layout – gamla förlegade svartvita dokument blir snabbt tråkigt att läsa igenom
  • Dina resultat, prestationer och siffror. Våga skriva ut resultat som styrker din kompetens.