Köpa CV – för- och nackdelar

onsdag 20 september 2017

Okej, vi kanske är lite jäviga. Men vi vet att det är effektivare att köpa ett CV och personligt brev av en expert, än att göra det själv. Här listar vi fördelarna, och nackdelarna, med att beställa ett CV och personligt brev.

Nackdelar med att köpa ett CV

Det finns en uppenbar nackdel med att köpa ett CV – och det är att man betalar för något som de flesta anser att man borde klara av att göra själv. Visst går det att göra ett okej CV med de gratismallar som finns i ordbehandlingsprogram och på nätet, samt få ner arbetslivserfarenheten på papper själv, men det är ändå stor skillnad om man jämför med ett professionellt CV.

Beställa CV – fördelar

Fördelarna med att köpa ett CV väger tyngre, av flera anledningar. Den viktigaste är att du i dagens konkurrens måste sticka ut ur högen på arbetsgivarens skrivbord direkt, och då är det inte säkert att gratismallen och din egen text räcker. En riktigt snygg, proffsig layout och text producerad av en expert ser till att ditt CV drar rekryterarens ögon till sig. Det handlar helt enkelt om att ta dig vidare i rekryteringsprocessen, så att du på en anställningsintervju verkligen kan visa vad du går för.

Samtidigt handlar det för många främst om tid. Även om du är bra på form och kan göra en enkel, fin layout och noggrant skriva ner dina relevanta erfarenheter på ett bra sätt, är det inte alltid man har tillräckligt med tid. Att slippa stressa med att skriva CV:t gör också att det blir mer tid över till att faktiskt söka jobb, nätverka och förbereda sig inför anställningsintervjun.

Vissa arbeten, speciellt chefspositioner eller andra kliv framåt i karriären, kräver dessutom ett mer professionellt CV än andra. När du köper ett CV kan du vara säker på att det matchar kraven på arbetsmarknaden och just inom din bransch. Inga klichéer som rekryteraren läst för många gånger redan, onödiga arbetslivserfarenheter eller felstavade formuleringar står i vägen för dig.

Att köpa ett CV är alltså kort sagt en investering för att ta dig vidare i karriären.

Köpa personligt brev

Eftersom du får ett grundläggande dokument som du enkelt kan anpassa efter olika tjänster när du köper CV, behöver du inte heller köpa ett för varje jobb du söker. Ett personligt brev däremot, bör vara mer riktat till precis den tjänst du söker.

Att skriva ett personligt brev är också vad de flesta tycker är svårast, och mest tidskrävande. Här handlar det ju inte bara om att spalta upp meriterna (även om ett CV också oftast är mer än så), utan att formulera varför du är perfekt för just den utannonserade tjänsten. Om CV:t handlar om att fånga arbetsgivarens uppmärksamhet, ska det personliga brevet sedan övertala honom eller henne att du ska gå vidare till en intervju.

Att beställa ett personligt brev är tidseffektivt, och garanterar att du har de bästa möjliga förutsättningarna inför rekryteringsprocessen.

På en arbetsmarknad där konkurrensen är hög och i ett samhälle där tid är en viktig resurs, måste man vara smart när man väljer var man vill lägga fokus – på att formulera ett CV, eller på att söka jobb.

Läs mer om vår CV-hjälp här.