Därför är träning bra för karriären!

måndag 19 februari 2018

Att fysisk rörelse är bra för kroppen vet de flesta. Men under de senaste två åren har nya rön dykt upp som tyder på att motion också är väldigt bra för hjärnan – och kanske för karriären.

Fler och fler forskare, läkare och psykologer idag anser att hjärnan mår bättre när kroppen rör på sig. Överläkaren och psykiatern Anders Hansen är en av dem som tagit till sig den senaste tidens forskning som tyder på att motion av kroppen också är bra för hjärnan.

Fysisk aktivitet ger bättre koppling mellan olika delar i hjärnan. Hjärnan är nämligen inte statisk utan plastisk, och träning gör det helt enkelt lättare för hjärnan att utvecklas och förändras. Det innebär att du faktiskt kan påverka hur din hjärna mår – något som skulle låtit helt osannolikt för bara trettio år sedan. I en intervju med Svenska Dagbladet säger Anders Hansen att ”det är inte bara din hjärna som styr dig – det är i hög grad du som styr hur din hjärna fungerar genom det du gör.”

Motion har visat sig vara bra för de flesta kognitiva funktioner, men det verkar märkas tydligast i den del av hjärnan som hanterar beslutsfattande. Något som kan vara en oerhörd fördel för den som vill framåt i karriären, speciellt i kombination med alla andra fördelar som forskarna sett. Ökad koncentrationsförmåga och intelligens, bättre minne, större välmående och kreativ förmåga, och en större tålighet mot stress, till exempel.

Hur ska den där träningen gå till då? Ja, i princip kan man säga att varje steg räknas. Men den som verkligen vill att träningen ska ge också mentala fördelar, bör prioritera regelbunden konditionsträning och inte bara styrketräning. 20-30 minuters rask promenad, löpning, cykling eller liknande ett par gånger i veckan är en bra utgångspunkt. Förutom att det ger dig bättre flås, verkar det också göra dina beslut säkrare!

Vill du lära dig mer rekommenderar vi Hansens bok Hjärnstark från Bonnier fakta, hans TEDx-samtal eller intervjun med Svenska Dagbladet här.