Tips för telefonintervjun!

lördag 15 december 2018

Det är vanligt att den första direkta kontakten med en rekryterare eller arbetsgivare är via telefon. Kanske handlar det bara om att boka en tid, men ibland handlar det om en regelrätt arbetsintervju. Vi listar några saker du bör tänka på inför telefonintervjun.

Bra saker att tänka på under en telefonintervju

Att välja en tyst miljö är den enskilt viktigaste saken att tänka på inför en intervju via telefon. Stäng dörren om dig på kontoret, stäng av ljudet på datorn eller, om det så krävs, gå ut och sätt dig i bilen. Ett annat tips som ofta ges till den som ska ha ett viktigt samtal i telefon är att stå upp, men det är bättre att sitta ner i en tyst miljö än stå upp i störande bakgrundsljud.

Var förberedd och ha möjlighet att anteckna. Att skriva ner frågor, nyckelord och vad rekryteraren säger om tjänsten gör det lättare att förbereda dig inför en kommande ”riktig” arbetsintervju senare. Ett bra tips är också att plocka upp några saker som du tror att just du kan bidra med och ta upp dem igen när du avslutar samtalet, till exempel att du ser fram emot att prata mer om vilket förändringsarbete eller vilka affärssystem som är på gång i företaget. Små, korta fraser som ändå visar att du är intresserad och har lyssnat.

Håll dig kort och ställ gärna frågor. En telefonintervju är din första möjlighet att fråga sådant du funderat på kring tjänsten. Förberedelsen inför en arbetsintervju på plats är såklart större, och då bör du formulera längre svar i förväg och tänka på vilka projekt från dina tidigare arbetsplatser som du vill ta upp. Men även under en telefonintervju kan ett par nedskrivna nyckelord och frågor ge dig en fördel. Det är också viktigt att hålla sig kort. Dels har du ofta mindre tid på dig under en telefonintervju, och dels passar längre utläggningar bättre senare under rekryteringsprocessen.

… men undvik det här

Det är ingen bra idé att multitaska samtidigt som du gör en telefonintervju. Även om det med handsfree eller högtalartelefon går att göra andra saker samtidigt som du pratar, kommer du lyckas bättre om du koncentrerar dig helt på samtalet. Så strunta i att göra kaffe, köra bil eller promenera och var närvarande i intervjun. Undantaget är såklart att anteckna saker som du vill ta upp under en senare intervju!

Låt intervjuaren prata till punkt. Att prata samtidigt som intervjuaren är aldrig en bra idé, men i telefon blir det ännu tydligare. Är det något du vill komma ihåg att ta upp eller svara på senare, anteckna det och vänta tills rekryteraren pratat klar.

Vi har redan konstaterat att det är bra att ställa frågor och vara engagerad i samtalet. Men en sak som du inte tjänar på att ta upp under en telefonintervju är lönen.

Lycka till!