Vad betyder CV (och varför är det viktigt)?

fredag 12 maj 2017

I princip alla vet ungefär vad ett CV är – ett dokument man söker jobb med – men mycket färre vet betydelsen bakom de två bokstäverna. Och vad ska det egentligen innehålla?

Curriculum vitae

Ordet CV är en förkortning av det latinska uttrycket curriculum vitae, som betyder ungefär ”livets lopp”, eller ”levnadsförlopp”. ”Meritförteckning” skulle kunna vara en motsvarighet på svenska, men egentligen innehåller ett CV mer än bara dina meriter!

CV:t ska vara en korrekt, kortfattad och ärlig bild av de studier, erfarenheter och kompetenser som du fått hittills i livet. Begreppet CV är vedertaget i hela Europa (värt att observera är dock att man i USA ofta använder termen résumé för samma sak).

Vad är ett CV?

CV:t ingår i de allra flesta ansökningsprocesser idag, oftast i kombination med ett personligt brev. Brevet kan vara skrivet i en friare stil och bör vara specifikt riktat mot just mot det arbete som du söker. Ett CV däremot, kan vara mer allmänt och konkret (även om man gärna anpassar det en aning för just den tjänst, bransch eller sektor som man söker till såklart!).

Oftast innehåller CV:t dina examina från gymnasiet eller universitet, tidigare anställningar och de kompetenser du uppnått, men också mer personliga inslag som förtroendeuppdrag, målsättningar för framtiden och en profilbild kan ingå.

Det första rekryteraren ser

Man kan alltså säga att CV:t lägger grunden för ansökningsprocessen. Det är det första ansökningsdokumentet som arbetsgivaren eller rekryteraren tittar på för att få en objektiv bild av dina kompetenser, och därför gäller det att skriva ett CV som fångar intresset – men av rätt anledningar, såklart.

Den första tredjedelen av CV:t och den generella layouten är det absolut första som rekryteraren skummar igenom. Därför bör man undvika skojiga typsnitt och floskel-betonade rubriker, och snarare välja en luftig, snygg design som är lätt att läsa igenom. Viktigast av allt är dock att vara konkret, professionell och ärlig i innehållet – glöm inte att du håller på att beskriva ditt ”levnadsförlopp” hittills, inte ditt drömliv!

Förutom ett bra CV rekommenderar vi också …

  • Att du har koll på hur dina sociala medier ser ut
  • … och framför allt en riktigt bra LinkedIn-profil
  • En stilren profilbild – inga semesterbilder, tack