Vi förklarar hur du följer upp efter en arbetsintervju för att landa ditt drömjobb!

torsdag 4 maj 2017

Du har precis klarat av de första stegen i rekryteringsprocessen mot ditt drömjobb: telefonintervjun. Rekryteraren har fått chansen att skapa sig en bättre bild av dig baserat på dina tidigare meriter och av din personlighet. Du har hunnit filtrera ut vad tjänsten innebär mer konkret. Nu är det läge att följa upp intervjun!

Det är viktigt att respektera rekryterarens tid men begränsa dig inte till ett kort och vanligt mail. Detta är ett fint läge för dig att visa hur passionerat du vill ta dig vidare i processen. För att sedan landa drömjobbet.

Hur du skriver ett mail som imponerar på rekryteraren!

Var ute i god tid.

Skicka mailet under samma eftermiddag eller senast morgonen efter. Om samtalet gick bra så vill du att rekryteraren behåller sin positiva känsla av dig. Om det inte gick bra så kommer längre tid inte att hjälpa dig att göra ett bättre avtryck.

Presentera dig själv.

Rekryterare kontaktar flera olika personer varje dag och ibland gällande olika tjänster. Inled med att presentera dig själv kort, vilken tjänst du söker och skriv om en höjdpunkt från samtalet. Klargjorde rekryteraren någonting gällande rollen som tidigare var oklart för dig? Detta är värt att tacka för i mailet.

Det är aldrig för tidigt att bidra.

Förmodligen har du fått mer insikt om företaget och du har hunnit skapa dig en bild. Lägg fram en idé! Att bidra med något klokt under rekryteringsprocessen får dig att sticka ut ur mängden! Genom att visa att din instinkt är att bidra även med kort varsel, så underlättar du för rekryteraren att erbjuda just dig tjänsten. Det behöver inte vara en förändring av deras affärsmodell utan det kan vara något mindre.

Om du har sökt en roll som marknadsförare kan du lägga fram en idé gällande en kampanj som hade fått bra genomslag i sociala kanaler. Är du en utvecklare så kan du lösa problemet som ni diskuterat under samtalet och sedan skicka lösningen i form av en kodsnutt. Det finns mängder av olika sätt att bidra, var kreativ och lyssna på vad företaget har för utmaningar.

Berätta vad du vill ha.

Efter samtalet har du skapat dig en bättre bild av företaget och rekryterare vill veta att du forfarande är intresserad av tjänsten. Återkoppla och förklara vilka delar som intresserar dig mest med just deras företag och berätta hur din erfarenhet kan appliceras direkt i rollen samt vad du hoppas kunna lära dig. Genom att bevisa för rekryteraren att du är dedikerad till att gå vidare i rekryteringsprocessen så bevisar du samtidigt att du är en tänkvärd kandidat för jobbet. Visa att detta är ditt drömjobb!

Tänk på nästa steget.

Har du under samtalet inte fått reda på hur rekryteringsprocessen ser ut så är detta en lämplig fråga. Detta visar att du är seriös, proaktiv och vill få det att hända. Om du har en känsla av vad som kommer att hända så visa att du är intresserad av en personlig intervju som avslutning på mailet.

Avsluta med flaggan i topp.

Visa att du håller dig uppdaterad på trender inom deras bransch. Undersök deras bransch/marknad och hitta en nyskriven artikel som du känner dig övertygad om att personen är intresserad av. Även om du misslyckades på intervjun så har du alltid gjort ett bra försök att rädda upp det på. Avsluta det snyggt för att bibehålla en god relation till personen och företaget. Använd Linkedin för att behålla kontakten i framtiden.

Läs våra andra artiklar för fler tips att landa ditt drömjobb!